Påfart till landsväg

När du ska köra in på en landsväg är det viktigt att du snabbt och bestämt kan accelerera och komma upp i samma hastighet som trafiken på landsvägen. Annars riskerar du att hindra trafiken eller i värsta fall orsaka en olycka. Det är därför viktigt att du har bra koll på hur du växlar och accelererar inför denna del. Du kommer nu att få träna mer på acceleration och även hur du kan göra den mer miljövänlig. Lämplig övningsplats: Påfarter/korsningar vid landsvägar.


Indelning

Acceleration

Hoppa växlar

Väjningsregler vid påfart


Acceleration

Viktigt: Om du känner dig osäker på hur du snabbt ökar farten ska du ska du träna på detta på andra vägar/öppna områden innan du börjar köra på landsväg. Du kan även träna från vägrenen, men tänk på att du har väjningsplikt mot fordon på vägen när du kör ut från vägrenen.


När du ska köra in på landsvägar första gången ska du försöka välja en påfart med en lång raksträcka åt båda hållen på landsvägen. På så sätt kan du se när det inte kommer några fordon så att du har gott om tid på dig att accelerera. När du kört in på landsvägen ska du hålla till höger för att göra det möjligt för eventuella fordon bakom med högre hastighet att köra om dig.Hoppa växlar (manuell)

När du känner dig trygg med att få upp farten kan du även träna på att hoppa växlar. Hoppa växlar innebär att du exempelvis växlar från 1:an till 2:an och sedan från 2:an upp till 4:ans växel (se bild). Du kan även hoppa exempelvis från 3:an till 5:an eller 4:an till 6:an. Att hoppa växlar är ett mer miljövänligt sätt att köra, men kom ihåg att du endast ska göra det om det passar i situationen. Det viktigaste när du ska köra ut på en landsväg är att du får upp farten och kommer in på landsvägen trafiksäkert.Väjningsregler vid påfart

Påfarter till landsvägar kan variera mycket och det finns ingen specifik väjningsregel för landsvägar utan det är vanliga väjningsregler som gäller. När du närmar dig en påfart med exempelvis vägmärkena Stopplikt eller Väjningsplikt ska du sakta in i god tid för att visa för trafiken på landsvägen att du har väjningsplikt.


Exempel på väjningsregler vid påfart till landsväg:

  • A: Väjningsplikt
  • B: Stopplikt
  • C: Huvudled