Mörkerkörning är mer riskfyllt än att köra i dagsljus och det är därför viktigt att du är medveten om riskerna. Om du känner till riskerna kan du vara beredd på dessa och det är lättare att undvika en olycka. Lämplig övningsplats: Kör en tid på dygnet då det är mörkt. Börja på lugnare vägar och när du blir mer van kan du välja mer trafikerade vägar.
Avsökning och hastighetsanpassning
Helljus
Möte i mörker
Omkörning i mörker
I mörker är det svårare att läsa av och överblicka situationer eftersom du inte ser lika bra. Det är exempelvis svårare att bedöma avstånd till andra fordon och svårare att upptäcka gångtrafikanter, speciellt om de inte bär reflexer. För att minska risken i mörkerkörning är det extra viktigt att du anpassar hastigheten, exempelvis sänker hastigheten vid dålig sikt och i närheten av övergångsställen.
I mörker ska du använda helljus så mycket som möjligt eftersom det ökar din siktsträcka betydligt jämfört med halvljus. Det finns däremot tillfällen där det är förbjudet. Du får inte använda helljus om…
…du riskerar att blända andra förare, både när du möter fordon eller när du kör nära bakom så att föraren kan bländas i innerspegeln.
…hela vägen är upplyst av gatubelysning.
På bilden nedan är det tillåtet att använda helljus. I situation (A) används halvljus och i situation (B) används helljus.
När du möter ett annat fordon, på en raksträcka i denna övning, ska du ha helljus så länge som möjligt utan att blända föraren i mötande fordon. Så här gör du:
Det är viktigt att tänka på att det är svårare att bedöma avstånd till mötande fordon i mörker. Därför ska du vara extra försiktig och vara säker på att omkörningen kan ske utan risk. Så här gör du: