Steg till körkortet.

Här hittar du information om alla steg till körkortet. Du kan skapa ett konto gratis genom att klicka på “Kom igång” för att få en personlig körkortsplan där du kan checka av och följa dina framsteg.

Trafiko Driving

Steg 1: Synundersökning

Det första steget mot att ta körkort är att göra en synundersökning. Undersökningen görs hos en optiker och måste vara godkänd för att du ska få ditt körkortstillstånd beviljat.

Trafiko Step

Steg 2: Körkortstillstånd

Innan du börjar övningsköra måste du ha ett beviljat körkortstillstånd. Du ansöker via Transportstyrelsens hemsida. Tänk på att det kan ta tid innan körkortstillståndet beviljas, så ansök i god tid.

Till ansökan

Steg 3: Handledarutbildning

För att få övningsköra privat (hemma med handledare) måste både du och din handledare gå handledarutbildningen, även kallad introduktionsutbildningen. Kursen går du hos en certifierad utbildare eller trafikskola.

Trafiko Step

Steg 4: Börja med teori

Innan du börjar övningsköra i trafiken måste du lära dig grundläggande trafikregler. För att lära dig teorin kan du välja mellan körkortsfrågor, körkortsbok, ljudbok, e-bok eller ett teoripaket där allt ingår.

Steg 5: Börja övningskör

För att veta vad du ska träna på när du övningskör följer du Trafikos steg-för-stegplan med alla körmoment som krävs för att ta körkort. Då kan du även checka av och hålla koll på hur långt du kommit med övningskörningen. Skapa ett konto för att få tillgång till alla körmoment.

Steg 6: Boka din första körlektion

Nu är du redo att boka din första körlektion!

Trafiko Step

Steg 7: Riskettan

Riskettan (riskutbildning del 1) är en obligatorisk kurs där du lär dig om alkohol, droger, trötthet och andra riskfaktorer i trafiken.

Steg 8: Risktvåan

Risktvåan (riskutbildning del 2), kallas även för ”halkbana”, är en obligatorisk kurs där du upplever och lär dig om riskfyllda situationer, exempelvis körning på halt väglag. För att gå risktvåan måste du kunna köra och manövrera bilen så bra att du nästan är redo att göra körprovet.

Trafiko Step

Steg 9: Trafikverkets teoriprov

Teoriprovet är en del av Trafikverkets förarprov. När du har fått godkänt på teoriprovet har du 4 månader på dig att klara körprovet, annars måste du göra om teoriprovet. Till följd av coronapandemin har giltighetstiden för teoriprovet tillfälligt förlängts till 6 månader. Om du har utbildat dig hos en lokal trafikskola kan de boka provet åt dig.

Boka teoriprovet

Steg 10: Trafikverkets körprov

Körprovet är den andra delen av förarprovet. Du måste ha fått godkänt på teoriprovet för att göra körprovet. Provet bokas på Trafikverkets hemsida. Om du har utbildat dig hos en lokal trafikskola kan de boka provet åt dig.

Boka körprovet