Under motorhuven

När du kan kontrollampornas betydelse är det dags att titta under motorhuven. I denna del kommer vi att gå igenom de olika delarna du behöver ha kännedom om och var du fyller på olika vätskor som bilen behöver. Lämplig övningsplats: Uppfart, parkering eller garage när bilen står stilla.


Indelning

Motorolja och kylarvätska

Batteri, spolarvätska och bromsvätska


Motorolja och kylarvätska

  • Motorolja: Motoroljan smörjer motorns rörliga delar. Du kontrollerar motoroljans nivå med hjälp av stickan vid (A) och fyller på vid behov vid (B).
  • Kylarvätska: Kylarvätskan kyler motorn så att den inte blir överhettad och består av en 50/50-blandning av glykol och vatten. Du fyller på vid (C). På nyare bilar kan det finnas två behållare för kylarvätska. Kontrollera båda två om inte en är plomberad.Batteri, spolarvätska och bromsvätska

  • Batteri (A): Batteriet behövs för att ge elektricitet till olika funktioner i bilen, exempelvis för att starta motorn. Batteriet laddas av generatorn som drivs av bilmotorn. Batteriet kan fungera sämre och i värsta fall frysa sönder vid kallt väder.
  • Spolarvätska: Spolarvätskan används tillsammans med vindrutetorkare för att hålla rutor och eventuellt strålkastare rena. Du fyller på vid (B).
  • Bromsvätska: Bromsvätskan behövs för att bilens färdbroms ska fungera. Du fyller på vid (C).