Halkkörning kommer du att få träna på under kursen Risktvåan. Risktvåan ska ses som en riskupplevelse och inte halkutbildning. Tanken är att du ska uppleva hur det känns att hamna i en riskfylld situation. I denna del överblickar vi vad du ska tänka på vid halt väglag. Lämplig övningsplats: Om det är halt väglag när du övningskör kan du köra försiktigt och träna på det som tas upp i denna del. Om det inte är halt väglag ska du ändå läsa igenom denna del för att veta hur du ska agera vid halt väglag.
Indelning
När kan halt väglag förekomma?
Start på halt väglag
Körning på halt väglag
Vattenplaning
När kan halt väglag förekomma?
Halt väglag kan förekomma hela året om:
- På vintern: På vintern är det halt väglag på många ställen på grund av snö och is. Där det kan bli extra halt är där snö har packats hårt och polerats till is, vid exempelvis snöspår i vägen eller vid korsningar.
- På hösten och våren: På hösten och våren kan det ske plötsliga temperatursvängar som leder till oväntade isfläckar på vägarna. Var försiktig om det är en större mängd blöta löv på vägen samt vid broar och viadukter eftersom risken är större för halka i dessa situationer.
- På sommaren: Precis när det börjat regna en varm sommardag så kan vattnet beblandas med rester och asfalt från vägen vilket leder till att det blir halt. När det regnat ett tag sköljs detta bort.
Start på halt väglag
När du ska starta och accelerera på halt väglag är det lätt hänt att däcken inte får grepp och hjulen sladdar, även kallat hjulspinn. För att undvika detta ska du gasa mjukt och göra en liten ökning i taget för att starta så långsamt som möjligt. Manuell: Det kan vara enklare att börja på 2:ans växel istället för 1:ans.
Körning på halt väglag
Riskerna är högre när du kör i halt väglag jämfört med bra väglag. Du ska därför anpassa din hastighet. Din bromssträcka bli längre när det är halt och du måste därför sänka hastigheten så att bromssträckan förkortas. Bromssträckan är sträckan det tar från att du börjar bromsa tills bilen står still.
Om du gasar mycket eller gör en kraftig inbromsning kan du råka ut för sladd. För att parera sladden gör så här:
- Manuell: Tryck ner kopplingen.
- Om du har bromsat för kraftigt och inte har ABS-bromsar: släpp bromsen.
- Styr mot färdriktningen, mot sladden. Undvik kraftiga rattrörelser.
Under Risktvåan kommer du att få uppleva hur det känns när bilen får sladd på halt väglag.
Vattenplaning
Om det har samlats en större mängd vatten på vägen du kör på finns det risk att du tappar kontrollen över bilen på grund av en så kallad vattenplaning. Faktorer som ökar risken för vattenplaning:
- Mycket vatten
- Hög hastighet
- Breda däck
- Slitna däck med litet mönsterdjup